Hlasovanie proti, palec dole. PHOTO: © European Union 2022

Výbor Európskeho parlamentu pre právne veci schválil zbavenie dvoch poslancov imunity

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre právne veci v utorok jednohlasne odhlasoval zrušenie imunity dvom poslancom, o čo žiadajú belgické úrady vyšetrujúce korupčný škandál v europarlamente. Predseda výboru Adrián Vázquez Lázara oznámil na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, že hlasovanie o imunite belgického europoslanca Marca Tarabellu a Taliana Andreu Cozzolina skončilo výsledkom 23 hlasov za zbavenie, žiaden proti a nikto sa tiež nezdržal hlasovania. Krok pripravuje pôdu pre hlasovanie v celom parlamente, ktoré vo štvrtok rozhodne o tom, či dvoch členov Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) zbavia imunity, aby ich mohli vypočuť belgickí prokurátori.

V decembri belgickí prokurátori obvinili štyroch ľudí z korupcie, prania špinavých peňazí a členstva v zločineckej organizácii za to, že údajne vzali peniaze od katarských a marockých predstaviteľov, aby ovplyvňovali rozhodovanie v Európskom parlamente. Pri raziách v Bruseli tiež zhabali státisíce eur. K obvineným patria europoslankyňa, ktorá bola pred týmto krokom belgickej prokuratúry podpredsedníčkou Európskeho parlamentu, asistent z Európskeho parlamentu, osoba, ktorá bola členom EP, a osoba na poste šéfa charitatívnej organizácie. Katar a Maroko popierajú akúkoľvek účasť.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Žiadosť belgických prokurátorov naznačuje, že aj Tarabella a Cozzolino by mohli čeliť obvineniam. Obaja muži popierajú previnenie a hovoria, že sú ochotní komunikovať s vyšetrovateľmi.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Predsedníčka EP začala konanie o dvoch prípadoch zbavenia imunity

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsola spustila na základe žiadosti belgických justičných orgánov konanie o …

Consent choices