Chorý človek v nemocnici. PHOTO: © European Union 2010 - EP

Onkologický profil Slovenska: EK zverejňuje prvé onkologické profily členských štátov

Dnes, deň pred 4. februárom, keď si pripomíname Svetový deň boja proti rakovine, Komisia a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) predstavujú prvé onkologické profily jednotlivých krajín. Profily sa uverejňujú v rámci európskeho registra nerovností v oblasti onkologických ochorení dostupného pre všetky členské štáty EÚ, Nórsko a Island.

Z profilov vyplýva, že krajiny EÚ vynaložili na onkologickú starostlivosť značnú sumu, a to takmer 170 miliárd eur (údaje z roku 2018). Ďalším významným zistením je, že zďaleka najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu zostáva rakovina pľúc. V miere úmrtnosti na rakovinu zároveň existujú veľké rozdiely medzi krajinami EÚ aj v rámci nich. Čiastočne to možno vysvetliť odlišnou mierou vystavenia rizikovým faktorom vzniku rakoviny, ale tiež rozdielom v schopnosti systémov zdravotnej starostlivosti poskytovať včasný a bezplatný prístup k včasnej diagnostike, ku kvalitnej starostlivosti o onkologických pacientov a k liečbe rakoviny. Profily ukazujú, že identifikácia výziev a výmena najlepších postupov medzi členskými štátmi môžu krajinám pomôcť pri riešení nerovností v oblasti onkologických ochorení.

Profily sa zverejňujú v rámci európskeho plánu na boj proti rakovine počas konferencie na vysokej úrovni s názvom: Konferencia o rakovine – Rovnosť, excelentnosť a inovácie: moderná onkologická starostlivosť pre všetkých, ktorú organizuje Komisia v spolupráci so švédskym predsedníctvom Rady Európskej únie.

Ďalšie zistenia vyplývajúce z onkologických profilov jednotlivých krajín

Profily poukazujú na ďalšie dôležité skutočnosti:

  • Rakovina, ktorá predstavuje 26 % všetkých úmrtí, je po ochoreniach obehovej sústavy druhou najčastejšou príčinou úmrtnosti v EÚ.
  • Pokiaľ ide o úmrtnosť na rakovinu, medzi krajinami existujú takmer dvojnásobné rozdiely, pričom veľké rozdiely v tomto smere existujú aj medzi pohlaviami.
  • Z hľadiska úmrtnosti na rakovinu sú prítomné veľké sociálno-ekonomické nerovnosti. Tento nepomer sa dá čiastočne vysvetliť rozdielmi vo vystavení rizikovým faktorom, ako sú fajčenie, obezita, škodlivá konzumácia alkoholu alebo znečistenie ovzdušia. Rizikové faktory celkovo častejšie prevažujú u mužov a medzi skupinami s nízkymi príjmami a nízkou úrovňou vzdelania.
  • Výzvy, ktorým krajiny EÚ čelia pri poskytovaní kvalitnej starostlivosti o onkologických pacientov, sa líšia. Niektoré krajiny sú dobre vybavené, no zápasia s nedostatkom kvalifikovaného zdravotníckeho personálu, zatiaľ čo iné majú vysoký počet kvalifikovaných lekárov, ale chýbajú im napríklad zariadenia na rádioterapiu.
  • Výdavky na prevenciu sa v posledných rokoch zvýšili. Stále však predstavujú len 3,4 % celkových výdavkov na zdravotníctvo.

Opatrenia na boj proti nerovnostiam na úrovni EÚ

Komisia vykonala v rekordnom čase už mnohé opatrenia uvedené v európskom pláne na boj proti rakovine. Nedávno, 23. januára, formálne odštartovala európsku iniciatívu zameranú na diagnostické zobrazovanie v onkológii. Jej cieľom je podporovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, výskumné inštitúcie a inovátorov, aby mohli čo najlepšie využívať inovačné riešenia liečby rakoviny a starostlivosti o onkologických pacientov založené na údajoch.

Nové odporúčanie Rady o skríningu rakoviny prijaté v decembri 2022 je takisto kľúčovým prvkom nového systému skríningu rakoviny financovaného z prostriedkov EÚ. Jeho cieľom je ponúkať skríning rakoviny prsníka, krčka maternice a hrubého čreva a konečníka 90 % oprávnených Európanov. Systém bol navyše rozšírený tak, aby skríning zahŕňal aj rakovinu pľúc, prostaty a za určitých podmienok aj rakovinu žalúdka.

V nadchádzajúcom roku sa bude pokračovať v realizácii viac ako 30 opatrení. Komisia medzi hlavnými iniciatívami predstaví návrh odporúčania Rady o onkologických ochoreniach, ktorým sa dá predchádzať očkovaním, ako aj aktualizáciu odporúčania Rady z roku 2009 o prostredí bez dymu s cieľom zvýšiť ochranu občanov pred tabakom a pomôcť splniť cieľ, ktorým je vytvorenie beztabakovej generácie do roku 2024.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Súvislosti

Pri príležitosti prvého zverejnenia 1. februára 2023 bolo v spolupráci s OECD vypracovaných celkovo 29 onkologických profilov jednotlivých krajín (EÚ27, Island a Nórsko). Profily slúžia ako nástroj na identifikáciu nerovností v oblasti prevencie rakoviny a onkologickej starostlivosti. Objasňujú sa v nich kľúčové úspechy, výzvy a rozdiely v každej krajine. Zároveň sa v rámci nich porovnávajú zistenia týkajúce sa jednotlivých krajín so situáciou v EÚ ako celku. To môže podporiť tvorcov politík a pomôcť nasmerovať investície a intervencie na regionálnej, vnútroštátnej a únijnej úrovni v rámci európskeho plánu na boj proti rakovine.

Európsky plán na boj proti rakovine je kľúčovým pilierom európskej zdravotnej únie, ktorú oznámila predsedníčka Komisie von der Leyenová v roku 2020. V tomto pláne, ktorý bol spustený v roku 2021, sa stanovuje nový prístup EÚ k otázke prevencie, liečby a starostlivosti o onkologických pacientov. Ide o integrovaný prístup s účasťou viacerých zainteresovaných strán, v rámci ktorého sa zdravie zohľadňuje vo všetkých politikách. Navrhuje sa v ňom desať hlavných iniciatív a viacero opatrení na riešenie celého vývoja onkologického ochorenia.

Onkologický profil Slovenska:

·       Výdavky na zdravotníctvo predstavovali na Slovensku v roku 2020 približne 7,2 % HDP (celoeurópsky priemer bol na úrovni 10,9 % HDP).

·       Priemerná dĺžka života pri narodení bola na Slovensku v roku 2020 približne 76,9 rokov (celoeurópsky priemer bol na úrovni 80,6 rokov).

·       Podiel populácie staršej ako 65 rokov bol na Slovensku v roku 2020 približne 17,1 % (celoeurópsky priemer bol na úrovni 20,8%).

·       Miera výskytu rakoviny bola na Slovensku v roku 2020 približne 596 osôb na 100 000 obyvateľov (celoeurópsky priemer bol 569 osôb na 100 000 obyvateľov).

·       Úmrtnosť na rakovinu bola na Slovensku v roku 2019 približne 293 osôb na 100 000 obyvateľov (celoeurópsky priemer bol 247 osôb na 100 000 obyvateľov) a je jednou z najvyšších v celej EÚ. Slovensko je v počte úmrtí na rakovinu na 3. mieste po Chorvátsku  a Maďarsku.

·       Miera výskytu rakoviny na Slovensku prevyšuje priemer EÚ obzvlášť čo sa týka rakoviny prostaty, rakoviny prsníkov, rakoviny hrubého čreva a konečníka rakoviny pľúc.

·       Spotreba alkoholu na Slovensku mierne prevyšuje ostatné krajiny EÚ.

·       Predčasné úmrtia spôsobené znečistením ovzdušia sú na Slovensku medzi najvyššími v rámci EÚ.

·       Medzi hlavné rizikové faktory spôsobujúce rakovinu patrí na Slovensku predovšetkým fajčenie, obezita nadváhaktoré sa u nás vyskytujú častejšie ako je priemer EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices