EÚ a Ukrajina, solidarita. Vlajky EÚ. PHOTO: © European Union 2022

Europoslanci: Práca na budúcnosti Ukrajiny sa musí začať už teraz

Pred samitom EÚ – Ukrajina poslanci potvrdili svoj záväzok voči členstvu Ukrajiny v EÚ a opätovne zdôraznili potrebu prístupového procesu založeného na zásluhách.

Parlament prijal uznesenie, v ktorom podrobne opísal svoje očakávania v súvislosti so samitom politických lídrov EÚ a Ukrajiny, ktorý sa uskutočnil 3. februára v Kyjeve. Vzhľadom na perspektívu členstva Ukrajiny v EÚ sa v texte požaduje, aby EÚ „pracovala na začiatku prístupových rokovaní a podporila plán, v ktorom sa načrtnú ďalšie kroky na umožnenie vstupu Ukrajiny na jednotný trh EÚ“. V nadväznosti na formálnu žiadosť krajiny z 28. februára 2022 poslanci opätovne potvrdili svoj záväzok voči budúcemu členstvu Ukrajiny v EÚ a zdôraznili, že pristúpenie je proces založený na zásluhách, ktorý zahŕňa dodržiavanie príslušných postupov, plnenie reforiem súvisiacich s EÚ a prístupových kritérií. Zároveň vyzývajú ukrajinské orgány, aby čo najskôr zaviedli podstatné reformy na účinné zosúladenie s kritériami členstva v EÚ.

EÚ by mala zvýšiť svoju podporu Ukrajine

Parlament naliehavo vyzýva členské štáty EÚ, aby zvýšili a urýchlili svoju vojenskú pomoc pre Kyjev, najmä pokiaľ ide o poskytnutie zbraní, ale aj zásadnú politickú, hospodársku, infraštruktúrnu, finančnú a humanitárnu podporu. Vyzýva tiež vedúcich predstaviteľov na nadchádzajúcom samite EÚ – Ukrajina, aby uprednostnili komplexný balík obnovy pre Ukrajinu. Tento balík sa musí zamerať na pomoc a obnovu v krátkodobom, strednodobom a dlhodobom horizonte. Podpora by ďalej mala pomôcť naštartovať hospodársky rast na Ukrajine po vojne. S ohľadom na potreby súvisiace s obnovou Ukrajiny sa v uznesení opakuje výzva Parlamentu na použitie zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, ako aj aktív ruských oligarchov na financovanie povojnovej rekonštrukcie.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

EÚ musí podniknúť tvrdšie kroky proti Moskve

Zdôrazňujúc dôležitosť toho, aby krajiny EÚ naďalej preukazovali jednotu v súvislosti s ruskou agresiou, poslanci vyzývajú členské štáty, aby čo najskôr prijali desiaty balík sankcií voči Moskve a aby neustále a proaktívne navrhovali nové sektory a jednotlivcov na zacielenie.

Parlament tiež vyzval na sankcie voči spoločnostiam ako Lukoil a Rosatom, ktoré sú stále prítomné na trhu EÚ. Úradníci zapojení do širokej škály nezákonných činností vrátane nútených deportácií a správy falošných referend na okupovanom ukrajinskom území by tiež mali podliehať sankciám. V uznesení sa napokon opakuje výzva poslancov na okamžité a úplné embargo na dovoz fosílnych palív a uránu z Ruska do EÚ a na úplné ukončenie projektov plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori.

Znenie bolo prijaté 489 hlasmi za, pričom 36 členovia hlasovali proti a 49 sa zdržali hlasovania.

O mam

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices