Andrej Stančík, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. PHOTO: screenshot FB A. Stančík

A. Stančík v Bruseli: Voľný pohyb ako základný pilier Schengenu musíme chrániť

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík sa v pondelok, 6. februára 2023 v Bruseli, zúčastnil na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti.

„Veľmi oceňujem krok Rakúska nepredlžovať oddnes kontroly na našej spoločnej hranici. Voľný pohyb je základným pilierom Schengenského priestoru, ktorý si musíme chrániť. Z tohto dôvodu kladieme dôraz predovšetkým na posilnenie riadenia ochrany jeho vonkajších hraníc a spoluprácu s krajinami pôvodu nelegálnych migrantov,“ zdôraznil A. Stančík.

Ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti členských krajín EÚ sa v súvislosti s prípravou mimoriadneho samitu lídrov Únie venovali aj vojne Ruska proti Ukrajine či téme zvýšenia konkurencieschopnosti európskeho hospodárstva. Z pohľadu Slovenska ako otvorenej ekonomiky je kľúčové posilnenie výkonnosti európskeho hospodárstva v globálnom meradle. Základom je plne funkčný jednotný trh. Možné uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci by malo byť z pohľadu Slovenska presne cielené a len dočasnej povahy. Hlavným zdrojom konkurencieschopnosti by mali byť iné faktory, napríklad inovácie alebo vysokokvalifikovaná pracovná sila.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

V kontexte situácie na Ukrajine, Slovensko oceňuje výsledky minulotýždňového samitu EÚ-Ukrajina. „Plne podporujeme európsku perspektívu nášho východného suseda. Formálne splnenie siedmich reformných odporúčaní Európskej komisie je ďalším krokom vpred,“ uviedol štátny tajomník A. Stančík.

Rada sa venovala aj predstaveniu priorít Švédska počas predsedníctva Rady EÚ a vývoju vzťahov EÚ a Spojeného kráľovstva po brexite.

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices