Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

M. Hojsík: Envirorezort pri zatepľovaní rodinných domov zlyháva, Slovensko riskuje financie z Plánu obnovy

Europoslanec Martin Hojsík vyzval premiéra, aby urgentne riešil problém s výzvou Obnov dom v gescii ministra Jána Budaja.

Ministerstvo životného prostredia nezvláda realizovať výzvu z plánu obnovy na zateplenie a zníženie energetickej náročnosti rodinných domov. Prvých 4000 zmlúv malo byť podpísaných do konca roka 2022. Dnes ich je podpísaných zrejme len niekoľko. Pri takomto tempe podľa europoslanca Martina Hojsíka hrozí reálne riziko, že Slovensko príde o financie z plánu obnovy určené na energetickú efektívnosť.

„Takto nastavená výzva je manažérskym zlyhaním vedenia envirorezortu. Pritom práve znižovanie energetickej náročnosti rodinných domov, najmä vo vzťahu k súčasnej energetickej kríze, musí byť vládnou prioritou. No tak sa zdá, že Slovenská republika je jediná krajina v Európe, ktorá vôbec nemusí riešiť úspory energií ani pomáhať ľuďom ohrozeným energetickou chudobou dlhodobo znižovať ich účty za energie,“ vyhlásil Martin Hojsík, podpredseda hnutia Progresívne Slovensko.

Dotačná výzva na obnovu rodinných domov bola spustená v októbri 2022. Bol stanovený národný cieľ na úrovni 4000 podpísaných zmlúv do konca minulého roka. Podľa informácií na oficiálnej stránke výzvy do konca januára 2023 rezort evidoval 2272 záujemcov o podpis zmluvy. Pričom len 22. decembra 2022 sa oficiálne podpísala prvá. „Počet podpísaných žiadostí dnes zrejme netvorí ani jedno percento z národného cieľa. Podľa medializovaných informácií niektorí žiadatelia čakajú na odpoveď envirorezortu takmer tri mesiace. Myslím, že poverený premiér Eduard Heger by sa mal vážne zamyslieť nad odobratím výzvy z gescie Jána Budaja. Očividne svoju úlohu nezvládol a je nevyhnutné, aby sa škody aspoň minimalizovali,“ pokračuje Martin Hojsík.

Podľa slov europoslanca je výzva Obnov dom mimoriadne zle nastavená už od svojho začiatku. Predovšetkým sa štát očividne rozhodol vylúčiť domácnosti, ktoré trpia energetickou chudobou čo tvorí skoro štvrtinu domácností. Celý príspevok totiž štát vyplatí až spätne, po rekonštrukcii a zdokumentovaní žiadosti. Domácnosti sú tak spočiatku odkázané na vlastné zdroje alebo pôžičku z banky. Zároveň, ak aj zdroje získajú, musia čeliť neúmernej byrokracii, vrátane overovania notárom. Navyše ani zvýhodnená podpora vo výške 95% nákladov nie je nastavená na energetickú chudobu, ale počet detí bez ohľadu na príjmy domácnosti.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

„Namiesto jednoduchého – na občana orientovaného – mechanizmu rezort vytvoril obludný administratívny labyrint s neistým výsledkom. Sociálne ohrozené skupiny, dôchodcov či matky samoživiteľky poslal Ján Budaj do banky vybaviť si úver. Asi nikoho neprekvapuje, že záujem o dotáciu na obnovu nehnuteľnosti už takmer vôbec nerastie. Preto navrhujeme aby domácnostiam, ktoré sú ohrozené energetickou chudobou bol príspevok na obnovu zvýšený na 95% celkovej sumy“ podotkol Hojsík.

Europoslanec výzvu Obnov dom označil za dobrý úmysel so strašidelnou realizáciou a tragickým výsledkom. Podľa Hojsíka je nevyhnutné, aby štát spustil masívnu podporu rozvoja zelených zdrojov energie a energetickej efektívnosti. Vytvorí tak nové pracovné miesta v regiónoch, zníži závislosť Slovenska od fosílnych palív a predovšetkým pomôže domácnostiam ušetriť financie či zhodnotiť svoju nehnuteľnosť. „Upozorňujem na to od môjho zvolenia do Európskeho parlamentu. No bohužiaľ jediné, čoho sme sa dočkali je ukážka, ako sa to robiť v žiadnom prípade nemá,“ uzavrel europoslanec.

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices