priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ceny priemyselných výrobcov v Únii v decembri stúpli o 1,2 percenta

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v decembri medzimesačne stúpli o 1,1 % a v celej Európskej únii (EÚ) sa zvýšili o 1,2 %. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v piatok. V novembri v eurozóne medzimesačne klesli o jedno percento a v celej EÚ o 0,9 percenta.

Medziročne, oproti decembru 2021, ceny priemyselných výrobcov v eurozóne stúpli o 24,6 % a v celej EÚ o 25,2 %. Priemerné ročné ceny priemyselných výrobcov za rok 2022 v porovnaní s rokom 2021 stúpli v eurozóne o 34,4 % a v celej Únii o 34,3 %.

Na Slovensku sa ceny priemyselných výrobcov v decembri medzimesačne znížili o 2,5 percenta, čo bol v rámci členov EÚ tretí najvýraznejší pokles. Viac sa ceny znížili len v Portugalsku (-3,2 %) a Chorvátsku (-2,6 %). Najvýraznejšie výrobné ceny v decembri medzimesačne stúpli v Írsku (43,2 %), Bulharsku (6,0 %) a Švédsku (4,4 %).

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Medziročne ceny priemyselných výrobcov stúpli vo všetkých členských štátoch, pričom najvýraznejší nárast zaznamenali Maďarsko (62,7 %), Lotyšsko (49,4 %) a Rumunsko (41,9 %). Slovenské výrobné ceny v decembri medziročne stúpli o 34,1 percenta.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices