Slovensko v EÚ. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Nie štátne dotácie, ale jednotný trh je zdrojom našej konkurencieschopnosti, tvrdí rezort hospodárstva

Európska únia (EÚ) musí nevyhnutne podporiť svoju konkurencieschopnosť. Zhodli sa na tom účastníci neformálnej Rady Európskej únie pre konkurencieschopnosť (COMPET) konanej v Štokholme. Krátkodobé opatrenia ako napríklad finančné nástroje sú nevyhnutné na vyrovnanie konkurenčnej nevýhody firiem EÚ voči konkurencii. Dlhodobé opatrenia ako zlepšovanie fungovania vnútorného trhu zase potrebuje na posilnenie svojej dlhodobej konkurencieschopnosti.

„Zdrojom našej dlhodobej konkurencieschopnosti nie sú masívne štátne dotácie, ale jednotný trh ako priestor, kde môžu podniky investovať, rásť a inovovať bez zbytočných regulačných zásahov,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Švec. Európska komisia identifikovala ako hlavné nástroje na udržanie konkurencieschopnosti podnikov únie masívne investície do kľúčových zelených technológií.

Pokiaľ ide o zmeny pravidiel EÚ týkajúce sa štátnej pomoci, Slovensko vyjadrilo súhlas s ich zjednodušením. Všetky zmeny by však mali vychádzať z dôkladnej analýzy. Zmeny, ktoré by mohli narušiť hospodársku súťaž na jednotnom trhu, by mali byť cielené a dočasné tak, aby menej bohaté krajiny neboli znevýhodnené voči tým, ktoré majú viac prostriedkov na podporu svojej ekonomiky. „Nesmie to motivovať k presunom výrobných kapacít medzi členskými štátmi,“ upozornil Švec.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Slovensko výrazne podporuje aj snahy znižovať administratívne zaťaženie podnikateľského sektora. Podľa štátneho tajomníka je tiež podstatnou úlohou vytvorenie stimulačného prostredia pre inovácie v rámci EÚ. V procese prípravy sú dva dôležité legislatívne návrhy, Net-Zero Industry Act a Critical Raw Materials Act. Významný podiel majú pritom zohrať i podniky, ktoré je potrebné podporiť menej zaťažujúcim spôsobom bez direktívnych zásahov vlád.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Na quero si už nikto nespomenie, vyberať strategické investície musíme na základe analýz

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. STEP …

Consent choices