Skupina Európskej investičnej banky investovala vlani na Slovensku 55 miliónov eur

Skupina Európskej investičnej banky (EIB), ktorú tvorí Európska investičná banka a Európsky investičný fond, poskytla v roku 2022 úvery v sume 55 mil. eur na dve operácie v SR, ktoré podporujú opatrenia v oblasti klímy, malé a stredné podniky (MSP) a vyvážený regionálny rozvoj na Slovensku. Ako informuje tlačové oddelenie EIB, ku koncu roka 2022 bola podpísané expozícia EIB na Slovensku na úrovni 3,9 miliardy eur, čo predstavuje 4 percentá HDP Slovenska v roku 2021.

V rokoch 2018 až 2022 banka EÚ podporila zhruba 2 140 malých a stredných podnikov, čím udržala takmer 71-tisíc pracovných miest. V roku 2022 poskytla EIB pôžičku vo výške 45 mil. eur spoločnosti SG Equipment Finance a pôžičku vo výške 10 mil. eur spoločnosti UniCredit Leasing na investície na Slovensku. „Týmito operáciami sa podporili MSP a spoločnosti so strednou kapitalizáciou a uvoľnili sa dostupnejšie zdroje dlhodobého financovania potrieb likvidity, ochrany a tvorby pracovných miest a opatrení v oblasti klímy,“ konštatuje EIB.

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

Poradenské služby EIB sa na Slovensku poskytujú najmä prostredníctvom nástroja Spoločná pomoc na podporu projektov v európskych regiónoch (JASPERS) a zahŕňajú aj Európsky nástroj miestnej pomoci v oblasti energie a Poradenské centrum EIB. „V roku 2022 tieto poradenské služby významne prispeli k posilneniu verejného i súkromného sektora krajiny,“ konštatuje EIB a stým, že v rámci poradenských služieb EIB v krajine riešili 37 aktívnych úloh. V roku 2022 tieto služby začali pracovať na siedmich nových úlohách, pričom všetky boli v rámci nástroja JASPERS.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

obrana

Európska komisia chce viac súkromných investícií v obrannom priemysle

Európska komisia (EK) chce posilniť obranný priemysel v Európe a prilákať do odvetvia viac súkromných …

Consent choices