Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rast slovenského hospodárstva bude podľa EK rýchlejší, než sa pôvodne očakávalo

Slovenská ekonomika by mala podľa zimnej prognózy Európskej komisie (EK) rásť rýchlejšie, než sa pôvodne očakávalo. Komisia to pripisuje vládnym opatreniam na zníženie vplyvu rastúcich cien energií na domácnosti a podniky a lepším hospodárskym vyhliadkam v hlavných exportných destináciách Slovenska. „I keď sa stále očakáva, že oslabenie globálneho dopytu bude vplývať na hospodársku aktivitu, dotované ceny energií by mali v roku 2023 podporiť domácnosti aj energeticky náročných vývozcov,“ konštatuje EK.

Po odhadovanom raste o 1,7 % v roku 2022 sa predpokladá, že v roku 2023 sa reálny hrubý domáci produkt (HDP) zvýši o 1,5 % a v roku 2024 o dve percentá. Jesenná prognóza pritom uvádzala pre rok 2023 zväčšenie len o 0,5 percenta a na rok 2024 návrat k silnejšiemu rastu na úrovni 1,9 percenta.

Novozavedené vládne opatrenia by mali podľa predpokladov v roku 2023 pomôcť zabrániť kríze spotrebiteľských výdavkov tým, že znížia vplyv vyšších cien energií. Rast súkromnej spotreby však bude brzdiť pokles reálnych miezd. Očakáva sa, že sa v rokoch 2023 a 2024 zvýši vývoz, keďže sa zmiernia narušenia dodávateľských reťazcov, ceny energií budú subvencované a zlepší sa hospodárska situácia v hlavných vývozných destináciách, ako je Nemecko. Fondy Európskej únie (EÚ) budú pravdepodobne v roku 2023 významne prispievať k rastu investícií, dokonca vo väčšej miere ako v roku 2022, hoci rast by mali mierne utlmiť prísnejšie podmienky financovania.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Inflácia sa v roku 2022 vyšplhala na viac ako 12 % v dôsledku vysokých cien energií a ich premietnutia do základných zložiek, najmä potravín. Očakáva sa, že spotrebiteľské ceny potravín budú aj naďalej rýchlo rásť a v roku 2023 zostanú hlavným motorom inflácie, rovnako ako v poslednom štvrťroku vlaňajška. Vysoké ceny energií tiež zrejme udržia inflačné tlaky na širokej báze a napätá situácia na trhu práce prispeje k trvalejšiemu rastu cien v sektore služieb. Aspoň čiastočné ukončenie vládnych opatrení, ktoré sa očakáva v roku 2024, zrejme zvýši infláciu v oblasti energií. V roku 2023 EK predpokladá infláciu na úrovni 9,7 % a v roku 2024 na úrovni 5,3 %.

(SITA)

O mam

Consent choices