benova
Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: redakcia/red.

M. Beňová: Zvyšovanie úrokových sadzieb oslabí hospodársky rast a ovplyvní zamestnanosť

Intenzívny rast cien tovarov a služieb trvá už veľmi veľa mesiacov. Viaceré z nich za ten čas zdraželi o desiatky percent. Najviac citeľné je to v súčasnosti pravdepodobne pri cenách potravín a energií.

Krotenie inflácie v rámci eurozóny je predovšetkým v rukách Európskej centrálnej banky. „Jej šéfka preto musí jednoznačne pomenovať pripravované opatrenia menovej politiky aj s ich predpokladanými dôsledkami,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Očakáva sa ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb, čo by malo spôsobiť oslabenie dopytu po úveroch a tým pádom aj spomalenie inflácie. „Na druhej strane to však nevyhnutne prispeje k odkladaniu investícií a ďalšiemu oslabeniu už aj tak nízkeho hospodárskeho rastu,“ pripomenula europoslankyňa.

To bude mať nepochybne dopad aj na vytváranie nových pracovných miest a celkovú mieru zamestnanosti. „Centrálna banka nesmie svojimi opatreniami spôsobiť to, že sa členské štáty začnú prepadať do recesie,“ uzavrela Monika Beňová. Plénum Európskeho parlamentu bude dnes hlasovať o výročnej správe Európskej centrálnej banky.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

O mam

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Európska centrálna banka (ECB) zníži úrokové sadzby „s veľkou pravdepodobnosťou“ ešte v jarnom období. Povedal …

Consent choices