pole
Ilustračné PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

Poľnohospodári z V4 žiadajú znížiť dovoz ukrajinského obilia a repky

Poľnohospodári vyšehradskej štvorky spolu s poľnohospodármi z Rumunska a Bulharska žiadajú od Európskej komisie (EK), aby zakročila voči zvyšujúcemu sa dovozu ukrajinského obilia a repky. Na územie členských krajín EÚ začalo prúdiť potom, ako sa začal vojenský konflikt na Ukrajine. Zhodli sa na tom 10. februára počas rokovania agropotravinárskych komôr krajín V4 v Poľsku v Zlatom Potoku.

Dovezené ukrajinské obilie je lacné, čím znižuje hodnotu európskeho obilia a poľnohospodári z vyšehradského regiónu musia minuloročnú úrodu predávať pod cenu. Lacné ukrajinské obilie robí z naskladneného európskeho obilia veľmi ťažko obchodovateľnú komoditu. Poľnohospodári potrebujú minuloročné obilie predať, nakoľko o päť mesiacov začnú kosiť obilie z tohtoročnej úrody. Okrem toho ukrajinské obilie je rizikové aj z hľadiska kvality, keďže sa pestuje za iných podmienok. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Agropotravinárske samosprávy krajín V4 navrhujú riešenia, ako zefektívniť tranzit ukrajinského obilia na trhy tretích krajín tak, aby komodita neostávala na európskom trhu. „Jedným z opatrení by mohol byť nákup ukrajinského obilia priamo Európskou úniou za fixné ceny a jeho export na africké alebo ázijské trhy. Žiaduce je pomoc Ukrajine zabezpečiť takou formou, aby nenarušila poľnohospodárske trhy EÚ. Do úvahy prichádzajú aj kompenzácie pre európskych poľnohospodárov, ktorí sú negatívne ovplyvnení zvýšeným dovozom produktov z Ukrajiny,“ uviedol výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices