Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

M. Hojsík: Poslanci dnes oklieštili práva občanov rozhodovať o prostredí, v ktorom žijú

Parlament v tichosti definitívne odklepol oslabenie ochrany životného prostredia na Slovensku. Nová protiprírodná koalícia OĽANO, SMER, SME RODINA a HLAS spoločne prelomila veto prezidentky a kontroverzná novela, ktorá obmedzuje práva verejnosti a odborníkov pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie tak v apríli vstúpi do praxe. Podľa podpredsedu Progresívneho Slovenska a europoslanca Martina Hojsíka ide pravdepodobne o porušenie medzinárodných zmlúv, no predovšetkým o jednu z najhorších správ pre ochranu prírody za posledné tri roky.

„Som otvorene sklamaný, že poverený minister životného prostredia Ján Budaj presadenie novely dopustil. Myslím, že minister životného prostredia by mal zvážil, či dokáže naďalej zastupovať vo vláde záujmy životného prostredia,“ vyhlásil Martin Hojsík.

Nová antienvironmentálna legislatíva vážnym spôsobom ohrozuje participáciu verejnosti na rozhodovaní o budúcnosti prostredia, v ktorom žijú. Novela totiž občanom upiera právo vznášať opakovane svoje pripomienky v rôznych fázach procesu posudzovania. Nová legislatíva dokonca zužuje priestor aj pre odborné štátne orgány.

„Takmer celá odborná a ochranárska obec bije na poplach, odkedy sa tento nápad zjavil. Je však očividné, že pre novú – protiprírodnú koalíciu SMER, OĽANO, SME RODINA a HLASU názor verejnosti nehrá žiadnu úlohu. Nakoniec, inak by takúto legislatívu spoločnými silami ani neskúšali pretlačiť,“ pokračuje Hojsík. Podľa jeho slov je absolútne zavádzajúci aj argument, že celá novela je reakciou na aktivity jedného občana či jeho združenia. Podľa Hojsíka je jednak absurdné, že sa obmedzujú práva verejnosti, ohrozujú medzinárodné záväzky len pre činnosť jednej osoby. Navyše predmetná novela vyššie spomenuté aktivity nerieši.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

O mam

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices