Rastislav Káčer, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. PHOTO: FB R. Káčer

R. Káčer v Bruseli: Nesmieme dopustiť, aby bolo v 21. storočí možné meniť hranice silou

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer sa v pondelok, 20. februára 2023 v Bruseli, zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania ministeriek a ministrov členských štátov Únie bola agresia Ruska proti Ukrajine, diplomacia v oblasti klímy a energetiky v kontexte boja s klimatickou zmenou, ako aj situácia v Afganistane v otázke ľudských práv. Na programe bolo tiež stretnutie s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskej integrácie Moldavskej republiky Nicuom Popescuom.

„Nesmieme dopustiť, aby bolo v 21. storočí možné meniť hranice silou. Je to v bytostnom záujme Slovenska, tak ako je v našom záujme aj nezávislá a slobodná Ukrajina. Nielen preto, že ide o nášho suseda, ale predovšetkým preto, že musíme Rusku ukázať, že agresiou a porušovaním medzinárodného práva a Charty OSN si svoje imperiálne ambície nenaplní,“ uviedol v Bruseli minister Rastislav Káčer.

Šéfovia diplomacií krajín EÚ sa zhodli, že pomoc Ukrajine, najmä prostredníctvom dodávok vojenskej techniky, zostáva kľúčovou pri obrane pred ruským agresorom. V nadväznosti na status kandidátskej krajiny, ktorý Ukrajine udelili v júni minulého roku, európski partneri opätovne podporili jasnú európsku víziu Ukrajiny. „Ukrajina má do Európskej únie otvorené dvere a v jej integračnom procese jej budeme aj naďalej vytrvalo pomáhať,“ dodal Rastislav Káčer.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Diskusii s ministrom Nicuom Popescuom dominoval vývoj v Moldavsku po zmene vlády, informácie o ruských snahách destabilizovať krajinu, dopady ruskej vojny proti Ukrajine a integračné ambície krajiny. Ministerky a ministri vyjadrili plnú podporu Moldavsku v jeho medzinárodne uznaných hraniciach a v rámci úzkej spolupráce a solidarity EÚ s Moldavskom prisľúbili praktickú pomoc pri znižovaní energetickej závislosti, zmierňovaní sociálno-ekonomických problémov, zvyšovaní odolnosti a reformnom či integračnom procese.

Témou rozhovoru s ruským opozičným aktivistom a bývalým šachovým veľmajstrom Garrym Kasparovom bol stav občianskej spoločnosti v Rusku, pričom Rada EÚ vyjadrila solidaritu s prenasledovanými ruskými ľudskoprávnymi aktivistkami a aktivistami.

O mam

Odporúčame pozrieť

Orbán môže získať obrovský vplyv v Rade EÚ, ak lídri Únie nezakročia

Krok predsedu Európskej rady Charlesa Michela, ktorý avizoval, že bude v júni kandidovať vo voľbách …

Consent choices