Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Orbán sa vraj vyhráža vetovaním predĺženia sankcií EÚ voči Rusku

Maďarský premiér Viktor Orbán sa vyhráža vetovaním predĺženia sankcií Európskej únie voči Rusku, ktoré sa musia obnovovať každých šesť mesiacov. Referuje o tom web Politico s odvolaním sa na troch nemenovaných diplomatov oboznámených s touto záležitosťou.

Jedným z dôvodov Orbánovho postoja je, že Maďarsko chce, aby boli zo zoznamu vyškrtnuté štyri osoby. Maďarsko je tiež proti návrhu, ktorý podporili všetky ostatné členské štáty, predĺžiť obdobie predĺženia zo šiestich na 12 mesiacov, čo by Budapešti poskytlo menej príležitostí na „nabúravanie“ úmyslov EÚ, dodáva Politico.

EÚ je blízko k prijatiu desiateho balíka sankcií voči Rusku. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen minulý týždeň informovala, že navrhovaný balík zahŕňa zákaz exportu s cieľom pripraviť ruské hospodárstvo o kritické technológie a priemyselný tovar, tak aby sa nedali získať cez tretie krajiny.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Patria tam napríklad kľúčové tovary ako elektronika, špecializované vozidlá, súčiastky strojov, náhradné diely pre nákladné autá a prúdové motory či tovar pre stavebný sektor, ktorý môže byť nasmerovaný do ruskej armády, ako sú antény alebo žeriavy. Sankcie sa tiež majú dotknúť obmedzenia vývozu tovarov dvojakého použitia a pokročilých technológií.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices