stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2023.

Ivan Štefanec: Ukrajina musí túto vojnu za slobodu a demokraciu celej Európy vyhrať

Svet si pripomína rok od vpádu ruských vojsk na celé územie Ukrajiny. Ruská vojenská agresia šokovala 24. februára 2022 celý svet svojim rozsahom v podobe masívnych útokov na všetky oblasti Ukrajiny. Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) pripomenul v tejto súvislosti potrebu ďalšej podpory Ukrajiny od demokratických štátov, a to od jednoznačnej diplomatickej podpory, cez humanitárnu a finančnú, až po konkrétne dodávky zbraní a vojenského materiálu.  

„Rok ruskej vojny, ktorú sprevádzali zverstvá ruských vojakov na občanoch Ukrajiny, vojnové zločiny, ostreľovania jadrovej elektrárne, vyhrážanie sa jadrovými zbraňami, útoky na civilné ciele, či plytvanie ľudskými životmi zo strany Kremľa dokonca aj na strane vlastného národa, je niečím čo sme si pred rokom ani len nedokázali predstaviť a nemá čo hľadať v demokratickej histórii Európy. Popri ruských vojnových zločinoch nezabudneme ani na spoluúčasť Lukašenkovho Bieloruska. Ukrajina musí túto vojnu za slobodu a demokraciu celej Európy vyhrať,“ hovorí Ivan Štefanec.

Zelenskyj vyhlásil, že jeho krajina v tomto roku zvíťazí nad ruskými agresormi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že jeho krajina v tomto roku dosiahne víťazstvo v boji proti ruskej agresii. Spoločne s ostatnými Ukrajincami si tak pripomenul smutné prvé výročie dňa, v ktorý sa začala ruská invázia a označil ho za „najdlhší deň v našich životoch“.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

„Prežili sme prvý deň otvorenej vojny. Nevedeli sme, čo prinesie zajtrajšok, ale jasne sme chápali, že počas každého zajtrajška musíme bojovať. A bojovali sme,“ povedal Zelenskyj v rannom videopríhovore. Bol to „najdlhší deň v našich životoch. Najťažší deň našej modernej histórie. Zobudili sme sa skoro a odvtedy sme nezaspali,“ povedal prezident o prvom dni invázie.

Ukrajinský líder zároveň sľúbil, že jeho krajina sa nevzdá tých Ukrajincov, ktorí žijú pod ruskou okupáciou. Ukrajina „na vás nezabúda, nevzdala sa vás. Tak alebo onak oslobodíme celú našu krajinu,“ dodal.

(redakcia/SITA/AP).

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices