azyl
Ilustračné PHOTO: © European Union.

V roku 2022 požiadalo o azyl v Únii takmer milión ľudí

O medzinárodnú ochranu v Európskej únii (EÚ) v roku 2022 požiadalo takmer milión ľudí. Vyplýva to z údajov zverejnených v stredu, podľa ktorých počet žiadostí o azyl takúto úroveň nedosiahol od utečeneckej krízy z rokov 2015 – 2016.

Agentúra Európskej únie pre azyl (EUAA) informovala, že v 27 krajinách EÚ, Nórsku a Švajčiarsku vlani požiadalo o azyl 966-tisíc ľudí, čo je o 50 % viac ako v roku 2021. To pritom nezahŕňa viac ako štyri milióny ukrajinských utečencov, ktorí dostali v Únii dočasnú ochranu na základe špeciálneho mechanizmu vytvoreného s cieľom zabrániť kolapsu už aj tak zahltených azylových systémov.

Agentúra tento nárast pripisuje pokračujúcemu uvoľňovaniu cestovných obmedzení súvisiacich s pandémiou COVID-19, rastúcej potravinovej neistote a konfliktom v mnohých častiach sveta. I keď väčšina žiadateľov o azyl vstupuje do EÚ legálne, najmä lietadlom s turistickými vízami, niektorí prekročili hranice po súši alebo mori bez povolenia, najmä cez západný Balkán alebo Stredomorie.

Najväčšiu skupinu žiadateľov o azyl v Európe po viac ako desaťročí vojny a ekonomického kolapsu v ich krajine aj naďalej tvorili Sýrčania, ktorí podali viac ako 130-tisíc žiadostí. Za nimi nasledovali Afganci (129-tisíc žiadostí) utekajúci pred zhoršujúcou sa bezpečnostnou, humanitárnou a finančnou situáciou po tom, ako v auguste 2021 moc v krajine prevzalo hnutie Taliban. Na tretej priečke sú žiadosti z Turecka, ktoré sa zdvojnásobili na 55-tisíc. EUAA predpokladá, že hlavnými dôvodmi nárastu odchodov z krajiny sú extrémne vysoká inflácia a „úpadok demokracie“.

Obavy z nárastu prechodov hraníc do Grécka zvýšilo aj tragické zemetrasenie v Turecku a Sýrii, ktoré si vyžiadalo zhruba 46-tisíc mŕtvych a stovky tisíc ľudí zostali bez strechy nad hlavou. Nemecko v tejto súvislosti prisľúbilo dočasné uvoľnenie vízových obmedzení pre niektorých preživších a Španielsko by zase malo umožniť presídlenie malej skupiny asi sto zraniteľných sýrskych utečencov z Turecka, ktoré je domovom štyroch miliónov utečencov. O azyl vlani v rekordných počtoch žiadali aj Venezuelčania, Kolumbijčania, Bangladéšania, Gruzínci a tiež Maročania, Tunisania a Egypťania. Asi štyri percentá žiadateľov v roku 2022 tvrdili, že sú mladiství bez sprievodu.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Európska agentúra neuviedla, ktoré krajiny Únie vlani dostali najviac žiadostí o azyl, no podľa vnútornej správy EÚ o migrácii, ktorú mala možnosť vidieť agentúra Associated Press, tvorili prvú päťku Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Rakúsko a Taliansko.

Azylové úrady vydali v minulom roku rozhodnutia o viac ako 600-tisíc žiadostiach, no dostali množstvo ďalších žiadostí, čo ešte viac zhoršilo zahltenie systému. Zo žiadostí, ktoré analyzovali, udelili v 40 % prípadoch status utečenca alebo podpornú ochranu, najmä Sýrčanom, Bielorusom, Eritrejčanom, Jemenčanom a Malijčanom, a tiež väčšine ukrajinských žiadateľov, ktorí sa rozhodli pre žiadosť o azyl miesto spomenutej dočasnej ochrany.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices