wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: TV JOJ

Konflikt na Ukrajine nás prinútil viac využívať lokálne zdroje, hovorí europoslanec Michal Wiezik

BRATISLAVA / Ruská invázia na Ukrajinu, od ktorej uplynul už rok má aj environmentálny rozmer. Túto tému nám priblížil europoslanec Michal Wiezik.

Sankcie voči Rusku ovplyvnili aj zníženie závislosti EÚ na dovoze palív z Ruska. Aký to malo vplyv na politiku EÚ v oblasti životného prostredia?

Keď začala vojna na Ukrajine, stáli sme pred dôležitou otázkou ako nepodporovať konflikt. Pretože dovtedy sme veľkou mierou prispievali do pokladnice Ruska. Závislosť Európskej únie od Ruska bolo až 40 percent, s tým sme museli niečo spraviť a naozaj sa nám to podarilo. Skresal sa ten dovoz na úroveň od 6 do 16 percent. Cieľom je dostať sa na nulu, čo nie je možné bez toho, aby sme nenašli inú alternatívu. Prešli sme na alternatívne zdroje a za rok vidíme veľký nárast v tomto smere.

To sú pozitívne stránky vojny, ale sú tu aj negatívne… Z čoho sa musela Únia poučiť?

Nedá sa hovoriť o pozitívach, ale nás to určite posunulo. Prinútilo nás to sústrediť sa na lokálne zdroje, ktoré sú naše a sú lacnejšie. Všetko ale súvisí s krokmi, ktoré sme v Únii už zaviedli. Treba sa ale pozerať najmä na Ukrajinu. Skôr či neskôr sa stane členom EÚ ale ten konflikt bude mať dopad aj na enviromentalistiku a životné prostredie. Obávam sa, že toto budeme musieť riešiť ďalšie desaťročia.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Európa sa musela pozrieť aj na to, z akých zdrojov je získavaná energia. Napríklad v Nemecku obnovili povrchové bane, pretože im absentovali energie..

Je to z núdze cnosť… Výpadok energie bolo nutné hasiť a Nemci, v dôsledku jadrového programu, museli siahnúť po uhlí, čo nie je konštruktívne riešenie ale verme, že je len dočasné.

Viac v rozhovore:

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices