bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: European Union 2023.

V. Bilčík bol vymenovaný za spravodajcu záverečnej správy v europarlamentnom výbore ING2 – navrhne v nej pravidlá pre boj so zahraničnými vplyvmi a korupciou v europarlamente

Europoslanec Vladimír Bilčík (Modrá koalícia/EPP) bol vymenovaný za spoluspravodajcu záverečnej správy výboru ING2, ktorú má europarlament prijať v júli 2023. Mandát výboru ING2 bol 14. februára 2023 opäť predĺžený kvôli škandálu s podplácaním socialistických europoslancov Katarom a Marokom a jeho novou úlohou bude navrhnúť a prijať opatrenia, ktoré zabránia zasahovaniu cudzích krajín do práce europoslancov. 

Mandát pôvodného “Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií” (ING 2) sa sústredil na prijímanie odporúčaní, ktoré by zabránili zasahovaniu cudzích mocností do demokratických procesov v EÚ. Tento mandát skončil, avšak 14. februára ho Európsky parlament predĺžil kvôli škandálu prezývanému Katargate – podplácaniu konkrétnych europoslancov zo socialistickej frakcie Katarom výmenou za zlepšovanie obrazu Kataru v europarlamente a ovplyvňovanie vízovej politiky EÚ voči Kataru.

Z ING2 sa tak stáva výbor, ktorý bude priamo odporúčať zmeny v spôsobe, akým europoslanci vykonávajú svoj mandát, s cieľom účinnejšie predchádzať možnej korupcii a zahraničnému zasahovaniu do práce európskych inštitúcií. “Pod týmito opatreniami by si občania mali predstaviť napríklad prísnejšie majetkové priznania, obmedzenia pri prijímaní zamestnancov a asistentov, dôsledné informovanie o stretávaní sa so zástupcami iných mocností alebo zákaz prijímať rôzne nefinančné dary, ako je preplatená účasť na konferenciách v luxusných hoteloch,” vysvetľuje Bilčík, ktorý bude ako zástupca európskych ľudovcov spoluspravodajcom ING2 správy s francúzskou europoslankyňou Nathalie Loiseau z liberálnej frakcie Renew Europe.

Slovenský europoslanec Bilčík si váži príležitosť nastavenia nových transparentnejších pravidiel pre svoje kolegyne a kolegov: “Tieto úpravy vo výkone mandátu sa dotknú každého z viac ako europoslancov a europoslankýň a je mi cťou, že mi moja frakcia európskych ľudovcov zverila takú zodpovednú úlohu,” hovorí Bilčík a dodáva: Korupcia a zahraničné zasahovanie je aj slovenskou realitou – nedávno odhalený ruský agent, koordinované dezinformačné kampane, slovenský europoslanec pozorujúci voľby v Ruskej federácii za netransparentných podmienok, či financovanie slovenských politických strán z iných krajín – to všetko sa u nás deje. O to viac si vážim dôveru, ktorú do mňa kolegyne a kolegovia vložili.”

Aktuálne sú vo vyšetrovacej väzbe socialistickí europoslanci Eva Kaili a Marc Tarabella, bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri a dve ďalšie osoby. Boli obvinení z korupcie, prania špinavých peňazí a nezákonnej spolupráce s Marokom a Katarom.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Názov osobitného výboru ING2 sa po predĺžení 14. februára zmenil na “Osobitný výbor pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií a pre posilnenie integrity, transparentnosti a zodpovednosti v Európskom parlamente.” Jeho mandát bude trvať do 12. augusta 2023.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices