europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tento týždeň v EP: Zelená dohoda, ochrana remeselných výrobkov či energetická chudoba žien

Opatrenia na zníženie emisií fluórovaných skleníkových plynov a na zvýšenie ochrany lokálnych remeselných výrobkov budú tento týždeň dominovať hlasovaniam vo výboroch Európskeho parlamentu.

Poslanci sa budú zaoberať aj dosahmi energetickej krízy na ženy v EÚ a s kolegami z národných parlamentov prediskutujú i hospodárske, sociálne a rozpočtové záležitosti týkajúce sa celej Európskej únie.

Zelená dohoda: zníženie emisií fluórovaných skleníkových plynov

Výbor EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) bude v stredu hlasovať o legislatívnom návrhu z dielne Európskej komisie, ktorý by mal viesť k ďalšiemu zníženiu používania fluórovaných skleníkových plynov. Takzvané F-plyny sú syntetické chemické látky, ktoré sú veľmi silnými skleníkovými plynmi, často až niekoľko tisícnásobne silnejšími ako oxid uhličitý (CO2).  Fluórované skleníkové plyny sa využívajú v bežných spotrebičoch ako sú chladničky, klimatizácie, tepelné čerpadlá či protipožiarne zariadenia, ale aj pri penách a aerosóloch.

Zemepisné označenia EÚ: ochrana lokálnych remeselných výrobkov

Poslanci z Výboru EP pre právne veci (JURI) budú v utorok hlasovať o návrhu, aby sa ochrana vyplývajúca z takzvaného systému zemepisných označení EÚ, ktorý v súčasnosti umožňuje chrániť poľnohospodárske a potravinové produkty Únie, mohla uplatniť aj na lokálne remeselné výrobky. Nové nariadenie by tak rozšírilo možnosť požiadať o ochranu EÚ aj v prípade tradičných nepoľnohospodárskych výrobkov, akými sú prírodný kameň, šperky, textílie, čipka, príbor, sklo či porcelán.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Dosah energetickej krízy na ženy

Výbor EP pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM) sa bude v stredu, teda týždeň pred Medzinárodným dňom žien, zaoberať energetickou krízou a jej dôsledkami pre ženy. Na takzvanom medziparlamentnom zasadnutí výborov sa okrem poslancov EP z výboru FEMM zúčastnia aj zákonodarcovia z národných parlamentov členských krajín EÚ a experti.

Hospodárske, sociálne a rozpočtové výzvy EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu a zákonodarcovia z národných parlamentov členských štátov EÚ sa v pondelok a utorok – v rámci takzvaného Európskeho parlamentného týždňa – stretnú v Bruseli na svojej výročnej konferencii, aby prediskutovali sociálne, hospodárske a rozpočtové výzvy stojace pred celou Európskou úniou. Diskusie poslancov prebehnú v kontexte geopolitickej neistoty a vysokej inflácie a zamerajú sa na potrebné zmeny. Úvodný prejav na stretnutí prednesie predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices