Klietkový chov sliepok. PHOTO: Andrew Skowron a Humánny pokrok

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín: Sliepky sa nemajú chovať v klietkach

Dlhoočakávané vedecké stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín jasne konštatuje, že sliepky sa majú chovať v bezklietkových systémoch. Slovenská organizácia Humánny pokrok v tejto súvislosti upozorňuje na zaostávanie Slovenska v ochrane sliepok a nevyhnutný zásah zo strany štátu.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, ktorý je najvyššou európskou autoritou v oblasti dobrých životných podmienok zvierat a bezpečnosti potravín, vydal minulý týždeň vedecké stanovisko ku klietkovým chovom zvierat. Najvýznamnejším zistením úradu je, že sliepky sa majú chovať v bezklietkových systémoch s krytými výbehmi, pričom každá sliepka potrebuje viac ako trojnásobok priestoru, aký sa jej dostáva v súčasnosti v klietkových chovoch na Slovensku.  Hustota sliepok by nemala byť vyššia ako štyri sliepky na m², čo v praxi znamená minimálne 2500 cm² na sliepku. To je viac ako trojnásobok súčasného legálneho minima, kde na jednu sliepku pripadá 750 cm², čo je zhruba veľkosť hárku papiera A4.

Úrad hodnotil v jednotlivých typoch chovov 9 základných kritérií pre dobré životné podmienky sliepok, a to kostné lézie vrátane zlomenín a dislokácií, skupinový stres, neschopnosť vyhľadávať si potravu, neschopnosť vykonávať prirodzené správanie, stres z útoku predátorov, obmedzenie pohybu, problémy s odpočinkom, ochorenia kože, lézie mäkkých tkanív a poškodenie peria, pazúrov a zobákov.

Klietky podľa úradu nie sú vhodné, pretože v nich nie je možné zabezpečiť základné potreby sliepok a vykonávanie ich prirodzeného správania, ako kúpanie sa v prachu či hrazdovanie – t. j. sedenie na vyvýšenom bydle. Okrem toho nemôžu skúmať okolie a hľadať si potravu, čím v prírode trávia väčšinu bdelého času. Takmer všetky sledované ukazovatele vykazujú zlepšenie v momente, keď je sliepkam zabezpečený prístup ku voľnému výbehu alebo verande, ako odporúča aj EFSA vo svojom stanovisku. Pre chovy, kde poskytnutie verandy alebo voľného výbehu nie je možné kvôli klimatickým podmienkam, úrad hovorí o potrebnosti zabezpečiť viac životného priestoru pre sliepky.

„Úrad len potvrdil to, čo vedecké poznatky odhaľujú už niekoľko rokov – žiadne zviera nepatrí do klietky a v klietkach sliepkam nie je možné zabezpečiť ich základné životné potreby. Je to jasný signál, že klietkový chov musí skončiť,” hovorí riaditeľ organizácie Humánny pokrok, Martin Smrek.

V stanovisku sa uvádza viacero odporúčaní. Ide napríklad o zabezpečenie suchej a drobivej podstielky, ktorá má byť priebežne doplňovaná a rozšírená o ďalší materiál, čo umožní sliepkam vykonávať ich prirodzené správanie a potrebnú mieru komfortu. Odporúča aj umiestnenie vyvýšených plôch v chovoch, ktoré zvieratám dajú možnosť vyhýbať sa ostatným jedincom a predchádzať konfliktom. Odborníci taktiež kladú dôraz na zabezpečenia podmienok na odstránenie praktiky zastrihávania zobákov.

Viac..  Smernica o energetickej hospodárnosti budov prijatá s cieľom znížiť účty za energiu a znížiť emisie

„Zistenia odborníkov potvrdzujú, že sliepky toho potrebujú omnoho viac. Trojnásobok životného priestoru, pestrejšie vybavenie chovov či vhodnú podstielku. To najmenej, čo môžeme a čo je našou morálnou povinnosťou bezodkladne urobiť, je postaviť klietky mimo zákon. Vďaka nedávno zverejneným investigatívnym záberom už dnes vieme, aká je realita klietkových chovov sliepok na Slovensku, a vďaka zisteniam Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín už vieme s istotou aj to, aké extrémne kruté voči sliepkam sú,” dodáva Smrek.

Stanovisko, ktoré úrad vypracoval na základe požiadavky Európskej komisie v rámci prípravy revízie zvieracoprávnej legislatívy EÚ, poukazuje na to, že správne postupy v oblasti dobrých životných podmienok zvierat nielen podporujú vnútornú pohodu zvierat, ale tiež zaistia zvieratám lepšie zdravie. Je to kľúčový prvok pre bezpečnosť potravinového reťazca vzhľadom na úzke prepojenie medzi udržateľnosťou, dobrými životnými podmienkami zvierat, zdravím zvierat a chorobami prenášanými potravinami na ľudí v súlade so zásadami prístupu Svetovej zdravotníckej organizácie s názvom “One Health” (“Jedno Zdravie”).

Ochranárska organizácia Humánny pokrok, ktorá vedie kampaň za zákaz klietkového chovu na Slovensku, minulý týždeň zverejnila investigatívne zábery z troch slovenských klietkových chovov sliepok. Zábery ukázali podmienky v akých žije viac ako 2,3 milióna sliepok na Slovensku, ktorých zákaz podporilo v petícii už viac ako 52 000 ľudí. Návrh zákona zakazujúceho klietkový chov na Slovenskú medzičasom predložil do parlamentu poslanec Tomáš Šudík a zaoberať by sa ním mala Národná rada Slovenskej republiky už na najbližšej schôdzi.

O mam

Odporúčame pozrieť

sliepka

Chov nosníc v obohatených klietkach EÚ nezakazuje, Únia hydinárov Slovenska s tým súhlasí

V súčasnosti platná legislatíva Európskej únie (EÚ) chov nosníc v obohatených klietkach nezakazuje. Ak by …

Consent choices