Utečenci z Ukrajiny. PHOTO: © European Union 2022 - EC

Z EÚ sa chce domov vrátiť len tretina ukrajinských utečencov

Tretina ukrajinských utečencov v Európskej únii (EÚ) sa chce vrátiť domov. Podobný podiel utečencov by rád zostal v ich hostiteľských krajinách. Vyplýva to z prieskumu Agentúry EÚ pre základné práva (FRA), ktorého výsledky zverejnila v utorok. Online prieskum uskutočnili v auguste až septembri 2022 na vzorke 14 685 ukrajinských utečencov v desiatich krajinách EÚ, a to v Bulharsku, Českej republike, Estónsku, Nemecku, Maďarsku, Taliansku, Poľsku, Rumunsku, na Slovensku a v Španielsku. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa prieskumu len tretina oslovených utečencov má platenú prácu a 79 percent sa vyjadrilo, že majú finančné ťažkosti. Menej ako polovica respondentov, ktorí pred útekom z Ukrajiny študovali, pokračuje v štúdiu v hostiteľskej krajine. Hlavnou prekážkou pre získanie práce alebo pre pokračovanie v štúdiu je jazyková bariéra.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov od začiatku otvorenej ruskej vojny proti Ukrajine požiadalo o dočasnú ochranu v krajinách Európskej únie približne 4,8 milióna ukrajinských utečencov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices