Chov zvierat na kožušiny. PHOTO: Humánny pokrok/ECI

Iniciatíva Európa bez kožušín vyzbierala viac ako 1,7 milióna podpisov, EK musí konať

Iniciatíva Európa bez kožušín, ktorá volá po zákaze kožušinového chovu a kožušinových výrobkov na európskom trhu vyzbierala viac ako 1,7 milióna podpisov. Teraz žiadajú Európsku komisiu, aby presadila zákaz kožušinového chovu v celej Európskej únii. Minulý rok v máji ju spustila najväčšia európska zvieracoprávna organizácia Eurogroup for Animals, ktorej členmi sú aj slovenské organizácie Humánny pokrok a Sloboda zvierat. Do kampane za zapojilo viac ako 80 organizácií z celej Európy, vrátane dvoch slovenských.

Organizácie spolu za desať mesiacov vyzbierali viac ako 1,7 milióna podpisov, ktoré sú zárukou 1 milióna overených podpisov. Slovenské organizácie Humánny pokrok a Sloboda zvierat spolu v petícii vyzbierali takmer 40 000 podpisov. „Slováci a Slovenky opäť raz ukázali, že sa v kľúčových momentoch dokážu postaviť za zvieratá a dať im svoj hlas. V roku 2019 viac ako 77 000 ľudí podporilo našu kampaň za zákaz kožušinového chovu na Slovensku. Dnes sú to opäť desaťtisíce ľudí volajúcich po zákaze tohto barbarského priemyslu v celej EÚ. Je to skvelá správa pre milióny líšok, norkov a činčíl na kožušinových farmách a výborná vizitka pre Slovensko a mieru ľudskosti, ktorú dokáže ukázať,” hovorí Martin Smrek, riaditeľ organizácie Humánny pokrok

„Pred pár rokmi sa Sloboda zvierat zapojila do boja za zákaz kožušinového chovu na Slovensku. Dnes bojujeme za životy zvierat na kožušinových farmách v celej Európe a Slováci a Slovenky sa opäť pridali a povedali nezmyselnému utrpeniu rázne nie. Európska komisia musí silný hlas Európanov a Európaniek vypočuť a kožušinový priemysel s 30 miliónmi obetí ročne raz a navždy zastaviť,” dodáva Silvia Čaňová, koordinátorka kampane zo Slobody zvierat.   

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Eurogroup for animals sa rozhodla uzavrieť iniciatívu o viac ako dva mesiace skôr. Chce totiž využiť príležitosť presadiť požiadavku zákazu kožušinového priemyslu do práve pripravovanej revízie európskej legislatívy o dobrých  životných  podmienkach  zvierat, v rámci stratégie Európskej komisie Z farmy na stôl.

Koncom roka 2023 má Európska komisia zverejniť návrh na zlepšenie legislatívy o dobrých  životných podmienkach  zvierat, aby ju zosúladila s najnovšími vedeckými poznatkami. Súčasťou návrhu by mal byť aj zákaz kožušinových chovov. Podľa iniciatívy by sa mali dovážané živočíšne produkty riadiť normami Európskej únie, a preto volá aj po zákaze kožušinových výrobkov na európskom trhu. 

O mam

Odporúčame pozrieť

komisia

Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu“

Európska komisia sa rozhodla zaregistrovať európsku iniciatívu občanov s názvom „My Voice, My Choice: For Safe …

Consent choices