nevedalova
Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: redakcia/red.

Katarína Roth Neveďalová: V EÚ žije až 11 miliónov ľudí s volebným právom v inej členskej krajine, ale využívajú ho málo

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Účasť na voľbách musí byť pre Európanov z inej členskej krajiny jednoduchšia

• približne 11 miliónov Európanov, na ktorých sa vzťahuje volebné právo, má bydlisko v inom členskom štáte
• títo občania čelia niekoľkým prekážkam, keď sa chcú zúčastniť na európskych a komunálnych voľbách
• voličská registrácia by mala byť možná pri registrácii pobytu
• informácie pre voličov a kandidátov musia byť viacjazyčné a včasné

Poslanci na nedávnej plenárnej schôdzi podporili návrhy na zlepšenie situácie občanov EÚ, ktorí žijú v inom členskom štáte a chcú voliť alebo kandidovať v európskych a miestnych voľbách.

Parlament prijal dva úzko zosúladené návrhy týkajúce sa volebných práv občanov EÚ s bydliskom v inom členskom štáte v súvislosti s európskymi a komunálnymi voľbami. Správa Damiana Boeselagera (Zelení/ESA, DE) týkajúca sa európskych volieb bola prijatá 500 hlasmi za, pričom 143 hlasov bolo proti a 9 sa hlasovania zdržalo. Správa Joachima Brudzińskieho (EKR, PL) týkajúca sa komunálnych volieb bola prijatý 504 hlasmi za, pričom 79 hlasovalo proti a 69 sa hlasovania zdržalo.

Parlament žiada zrušenie tzv. ustanovení o výnimkách, ktoré umožňujú členskému štátu obmedziť volebné práva štátnych príslušníkov iných krajín EÚ, ak predstavujú viac ako 20 % všetkých občanov EÚ s pobytom na jeho území. Podľa poslancov by sa mala odstrániť aj možnosť vyhradiť si najvyššie pozície miestnej samosprávy pre vlastných štátnych príslušníkov.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Poslanci ďalej požadujú záväzné pravidlá týkajúce sa:

· systému proaktívnej registrácie voličov, hneď ako sa občan zaregistruje na pobyt v inej krajine EÚ;

· informácií o volebných právach a lehotách, ktoré majú byť ponúknuté novo zaregistrovaným rezidentom z krajín EÚ v úradnom jazyku EÚ, ktorým hovoria; a

· uplatňovania rovnakých noriem na všetkých občanov EÚ (či už štátnych príslušníkov krajiny alebo z iného členského štátu), ktorí chcú kandidovať vo voľbách.

Parlament tiež vyzýva členské štáty, aby zraniteľným skupinám vrátane osôb so zdravotným postihnutím a duševnými chorobami uľahčili uplatňovanie ich volebných práv. Poslanci obhajujú alternatívy k fyzickému hlasovaniu a osobnému hlasovaniu – ako je hlasovanie prostredníctvom pošty, predbežné hlasovanie, hlasovanie cez splnomocnenca a online hlasovanie.

O red

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices