Farma, poľnohospodárstvo. PHOTO: © European Union 2011 - EP

Rozdiel v príjmoch medzi pohlaviami je menší vo vidieckych oblastiach

Rozdiel medzi pohlaviami v Európskej únii (EÚ), čo sa týka mediánu ekvivalentného čistého príjmu, bol v ostatnom desaťročí takmer 5 %. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V roku 2021 bola v absolútnom vyjadrení mediánová hodnota pre mužov 18 774 eur, čo je takmer o 800 eur viac ako u žien (17 972 eur). Čo sa týka stupňa urbanizácie a čistého príjmu, v spomenutom roku bol medzi pohlaviami menší rozdiel vo vidieckych oblastiach, než v mestách – a to 4,0 % oproti 4,8 %.

Na národnej úrovni boli rozdiely v príjmoch mužov a žien vyššie v mestách ako vo vidieckych oblastiach v 13 členských štátoch, pričom Litva a Malta vykazovali najvyššie rozdiely.

Spomedzi 14 krajín, kde boli rozdiely v príjmoch vyššie vo vidieckych oblastiach ako v mestách, Rakúsko (5,3 pb) a Taliansko (4,2 pb) zaznamenali najväčšie rozdiely medzi rozdielmi v príjmoch medzi mužmi a ženami pozorovanými v mestských a vidieckych oblastiach. Zaujímavé je, že v rakúskych mestách a na maltskom vidieku bol rozdiel v príjmoch v prospech žien: -1,7 % a -4,4 %.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices