elektromobil
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Na úplný zákaz predaja áut so spaľovacím motorom je Slovensko pripravené

Zákaz spaľovacích áut po roku 2035 je realita, v ktorej európsky automobilový priemysel žije už mnoho mesiacov a nastavil podľa neho všetky svoje výrobné a podnikateľské plány. Tento proces už nebude zastavený. Takto reaguje na snahy odmietnuť plán Európskej únie (EÚ) ukončiť predaj spaľovacích áut po roku 2035 Zväz automobilového priemyslu SR (ZAP).

Túto iniciatívu rozbehli niektoré krajiny, ako napríklad Nemecko, na Slovensku sa k nej prihlásili predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO), ale aj Kresťanskodemokratické hnutie. Ako pre agentúru SITA uviedol generálny sekretár ZAP Viktor Marušák, aktuálny krok Nemecka si môžeme vysvetliť ako snahu vrátiť späť do celej stratégie aj syntetické palivá, ktoré boli v návrhu zahrnuté.

„Zväz automobilového priemyslu SR preferuje pri dosahovaní dekarbonizácie dopravy technologickú neutralitu,“ priblížil postoj automobilového sektora na Slovensku Marušák. Prípadný úplný zákaz predaja automobilov so spaľovacím motorom je scenár, na ktorý sme podľa neho pripravení. „Omnoho viac nás aktuálne ohrozuje prijatie normy Euro 7, ktorá má potenciál spôsobiť nezvratné škody na európskom automobilovom priemysle a spomaliť transformáciu dopravy k plne bezemisnej,“ uzavrel.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Členské štáty pod taktovkou švédskeho predsedníctva Európskej únie sa rozhodli nateraz odložiť konečné schválenie návrhu, ktorý by prakticky znemožnil kúpiť si od roku 2035 nový automobil na benzín či naftu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europarlament prijal zakaz greenwashingu a zavádzajúcich informácií o výrobkoch

Európsky parlament schválil smernicu, ktorá zlepší označovanie výrobkov a zakáže používanie environmentálne klamlivých tvrdení. Cieľom …

Consent choices