Štátny tajomník MZVaEZ SR Andrej Stančík. PHOTO: MZVaEZ SR

A. Stančík: Slovensko je dlhodobo nedostatočne personálne zastúpené v inštitúciách EÚ

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík viedol 15. marca 2023 rokovanie Strategickej komisie SR pre európske záležitosti. Témami stretnutia rezortných partneriek a partnerov boli hlasovanie kvalifikovanou väčšinou hlasov (QMV) v Rade EÚ, personálna politika, digitálna politika, či konkurencieschopnosť hospodárstva a Priemyselný plán európskej zelenej dohody.

Slovensko je dlhodobo nedostatočne zastúpené v inštitúciách EÚ. V spolupráci s Európskou komisiou máme záujem tento problém riešiť, aj preto 28. marca spoločne podpíšeme Akčný plán pre geografickú rovnováhu pre Slovensko so sériou odporúčaní na zmenu tohto nepriaznivého stavu,“ vyhlásil A. Stančík.

Štátny tajomník zároveň informoval kolegyne a kolegov o zintenzívnení diskusií o hlasovaní kvalifikovanou väčšinou v Rade EÚ (QMV) na pôde EÚ: „Naším cieľom je, aby sme boli aktívnym prispievateľom v tejto téme. K tomu je však dôležité viesť diskusiu na medzirezortnej úrovni a identifikovať oblasti, v ktorých by rozšírenie predstavovalo prínos pre Slovensko.“

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Strategická komisia pre európske záležitosti združuje štátne tajomníčky a tajomníkov viacerých ministerstiev s cieľom diskutovať o témach, pri ktorých je potrebná široká medzirezortná spolupráca.

O mam

Odporúčame pozrieť

EU

Inštitúcie EÚ sa dohodli na prioritách na nadchádzajúce roky

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a kancelárka Angela Merkelová zastupujúca …

Consent choices