bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /Demokrati, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Bilčík: Podpora cyklodopravy súvisí aj s plánom obnovy

 

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Europoslanci tvrdia, že cyklistika pomôže ekologickej transformácii EÚ

Európsky parlament navrhuje posilniť cyklistické návyky a zelenú transformáciu EÚ prostredníctvom špecializovaných cyklistických jazdných pruhov, parkovísk pre bicykle a nižšou DPH.

Uznesenie Európskeho parlamentu o vypracovaní stratégie EÚ pre cyklistiku, ktoré bolo prijaté, obhajuje uznanie cyklistiky za plnohodnotný spôsob dopravy. Zdôrazňujú sa v ňom výhody, ktoré by cyklistika mohla priniesť pre zelenú transformáciu EÚ: lepšie zdravie, menej dopravných zápch a hluku, zlepšenie kvality ovzdušia a hospodársky rast. Poslanci vyzývajú Komisiu, aby vypracovala európsku stratégiu v oblasti cyklistiky s cieľom zdvojnásobiť do roku 2030 počet cyklokilometrov v Európe.

Cyklistika by mala byť súčasťou mestských plánov

Nedostatok zabezpečených parkovísk a vyhradených cyklistických pruhov, ale aj nedostatočné opatrenia na zabránenie krádežiam sú niektoré z prekážok, ktoré podľa poslancov bránia rastu cyklistiky v mestách. V uznesení sa navrhuje, aby regionálne a miestne orgány začlenili cyklistiku, cenovo dostupné elektrické bicykle a systémy spoločného využívania bicyklov do plánov mestskej mobility. Väčšie synergie s inými druhmi dopravy, ako je viac miest pre bicykle vo vlakoch alebo viac zabezpečených parkovísk pre bicykle na staniciach by tiež mohli pomôcť zvýšiť počet cyklistov.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Viac podpory

Poslanci nabádajú vlády EÚ a miestne orgány, aby investovali výrazne viac peňazí do výstavby samostatnej cyklistickej infraštruktúry a znížili sadzby DPH na dodávky, prenájom a opravy bicyklov a elektrických bicyklov. Vyzývajú Komisiu a vlády EÚ, aby podporovali výrobu bicyklov a komponentov „vyrobených v Európe“ a stimulovali tento druh výroby v EÚ. Poslanci tiež vyzývajú Komisiu, aby vyhlásila rok 2024 za Európsky rok cyklistiky.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices