plynovod
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia vyčlenila 124 miliónov eur na výstavbu časti plynovodu v Poľsku

Európska komisia schválila investíciu viac ako 124 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja na programové obdobie 2014 – 2020 na vybudovanie 253 kilometrov dlhého úseku plynovodu medzi Leśniewicami v Mazovskom vojvodstve a Wronówom v Lubelskom vojvodstve v Poľsku. Referuje o tom oficiálny web Komisie.

Uvedený úsek je súčasťou viac ako 300 kilometrov dlhého plynovodu vedúceho z Gustorzyna do Wronówa. Predstavuje súčasť Severojužného koridoru vo východnom Poľsku, ktorý je dôležitou súčasťou širšieho systému plynárenských prepojení v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe.

Tento širší systém zahŕňa spojenie s Baltským potrubím a s terminálom na skvapalnený zemný plyn v meste Świnoujście, čo umožňuje zásobovanie oblastí v strednej a juhovýchodnej časti krajiny a prostredníctvom prepojovacích vedení export do susedných krajín – do Litvy, na Slovensko a Ukrajinu.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Projekt prispeje k energetickej bezpečnosti Poľska znížením závislosti krajiny od dovozu ruského plynu. Bude tiež hrať zásadnú úlohu pre celú EÚ tým, že zvýši bezpečnosť a diverzifikáciu dodávok plynu a zároveň prispeje k vytvoreniu integrovaného a konkurencieschopného trhu s energiami v súlade s cieľmi plánu REPowerEU. Očakáva sa, že projekt bude dokončený do decembra 2023.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices