Kyriakides
Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakides. PHOTO: © European Union.

Návrh komisárky Rady EÚ vylúčiť novú generáciu netestovaných GMO z legislatívy je spochybnený

Ministerstvá životného prostredia Rakúska, Cypru, Nemecka, Maďarska, Luxemburska, Slovinska a Slovenska spochybnili na zasadnutí Rady Európskej únie (EÚ) pre životné prostredie pripravovaný návrh komisárky Stelly Kyriakidesovej vylúčiť novú generáciu netestovaných geneticky modifikovaných organizmov (nové GMO) zo súčasnej legislatívy o GMO. Pripravovaná deregulácia môže dostať nové GMO na polia a taniere bez hodnotenia rizík a označovania, čím by spotrebiteľ stratil právo slobodného výberu. Komisia sa snaží o dereguláciu, aj keď nemajú zaručenú bezpečnosť a funkčnosť. Nové genomické techniky pritom už teraz vykazujú nepresnosti. Informoval o tom v tlačovej správe tlačový atašé Európskeho parlamentu Ján Jakubov.

Pred zasadnutím Rady EÚ pre životné prostredie vyzvalo Ministerstvo životného prostredia SR 17 slovenských organizácií spoločným listom, aby sa postavilo proti deregulácii nových GMO. V liste opisujú poverenému ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi šesť dôvodov, prečo sú nové GMO environmentálnym problémom a mali by patriť do pôsobnosti Rady pre životné prostredie. Uvoľňovanie a pestovanie nových GMO môže mať vplyv na životné prostredie, ich deregulácia by ich vylúčila z pôsobnosti smernice. Tieto technológie sú v poľnohospodárstve nové, riziká a nežiaduce účinky neboli takmer vôbec preskúmané.

Najrozšírenejšia technológia pre výrobu nových GMO sa zakladá na zložitých mechanizmoch opravy DNA, ktoré sa nedajú predvídať. Skúsenosti s pôvodnými geneticky modifikovanými rastlinami ukázali, že kontaminujú prírodu a krížia sa s voľne rastúcimi rastlinami a inými plodinami. Viac ako 20 rokov komerčného pestovania GMO viedlo k zvýšenému tlaku na prírodu pre vysoké používanie pesticídov a rozširovanie monokultúr. Tento model je hlavnou príčinou straty biodiverzity. Pripravovaný legislatívny návrh Komisie EÚ je navyše v rozpore s cieľmi jej stratégie „Z farmy na stôl“. Komisia síce chce do roku 2030 rozšíriť ekologické poľnohospodárstvo bez GMO na 25 percent, no zrušením označovania a transparentnosti pre nové genomické techniky by sa zrušil samotný základ poľnohospodárstva bez GMO.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Nové GMO môžu predstavovať riziká pre ľudské zdravie, živočíchy, životné prostredie a potravinovú nezávislosť drobných poľnohospodárov. Bez prísnej regulácie nového GMO by mohli vážne poškodiť ekosystémy a biodiverzity. Poľnohospodárstvo a výroba potravín by už nemohli byť chránené vrátane ekologického poľnohospodárstva. V súvislosti s dereguláciou spustila koalícia viac ako 50 organizácií zo 17 členských štátov EÚ petíciu, ktorú podpísalo viac ako 420-tisíc ľudí a požaduje, aby boli nové GMO regulované a označené. Na Slovensku je petícia stále otvorená.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Genómové …

Consent choices