Europoslanec R. Hajšel, komisárka EÚ pre kohéziu a reformy Elisa Ferreira a podpredseda EK Maroš Šefčovič. PHOTO: R. Hajšel

R. Hajšel: Eurokomisárka Elisa Ferreira prisľúbila Banskej Štiavnici pomoc

Možnosti podpory a finančnej pomoci Európskej únie pri obnove historických budov Banskej Štiavnice zničených nedávnym veľkým požiarom prerokoval v Bruseli europoslanec Robert Hajšel s komisárkou EÚ pre kohéziu a reformy Elisou Ferreirou a podpredsedom EK Marošom Šefčovičom.

Podľa Hajšela bola európska komisárka následkami devastačného požiaru hlboko dotknutá a vyjadrila pripravenosť odsúhlasiť prefinancovanie prípravy projektov a samotnú obnovu poškodených historických budov z prostriedkov štrukturálnych fondov. „Vidiac fotografie, ktoré som jej osobne ukázal, vyjadrila komisárka Ferreira mestu Banská Štiavnica a jej občanom hlbokú solidaritu. Odporúča mestu, aby v spolupráci s kompetentnými orgánmi vypracovalo projekty obnovy poškodených historických objektov, pričom tak technická príprava ako aj samotná rekonštrukcia bude môcť byť preplatená z eurofondov,“ povedal europoslanec Hajšel, podľa ktorého je to pre Štiavnicu vynikajúcou správou svedčiacou o tom, že Európe na perle slovenských miest záleží.

Prostriedky na technickú prípravu obnovy, ako aj samotná rekonštrukcia, by sa mohli preplatiť tak z prostriedkov ostávajúcich z uplynulého finančného obdobia, ako aj z nového finančného obdobia. Slovensko patrí totiž medzi krajiny, ktorým sa stále nepodarilo vyčerpať miliardy EUR z predchádzajúceho obdobia, aj keď väčšina alokovaných prostriedkov je už zazmluvnených alebo aspoň nakontrahovaných.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Podľa Hajšela do úvahy pripadá, aby peniaze, o ktoré môže Slovensko už čoskoro prísť, ak ich nevyčerpá, išli na technickú prípravu obnovy a samotná rekonštrukcia sa už platila z nového programovacieho obdobia. „Rozhodnutie musí ale urobiť vláda a musí ho urobiť rýchlo a správne,“ zdôraznil europoslanec. Hajšel už v pondelok odoslal komisárke Ferreire list, v ktorom žiadal o preskúmanie možností financovania obnovy požiarom zničených historických objektov Banskej Štiavnice, List svojím podpisom podporilo aj ďalších 11 slovenských europoslancov

O mam

Odporúčame pozrieť

Ukrajina

EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Komisia  oznámila počiatočnú humanitárnu pomoc vo výške 83 miliónov eur na podporu ľudí postihnutých vojnou …

Consent choices