orban
Viktor Orbán, maďarský premiér. PHOTO: European Union 2023.

Progresívne Slovensko vyzýva Hegera, aby podporil žalobu Európskej Komisie proti Maďarsku

BRATISLAVA – Progresívne Slovensko prostredníctvom svojej podpredsedníčky Lucie Plavákovej vyzýva premiéra Eduarda Hegera, aby sa Slovensko pridalo k žalobe Európskej Komisie proti Maďarsku pred Súdnym dvorom EÚ ohľadom Orbánovho anti-LGBT zákona. Tento zákon prakticky zakazuje zobrazovanie LGBTI+ ľudí vo verejnom priestore pre osoby mladšie ako 18 rokov. K žalobe Komisie sa už rozhodlo pripojiť viacero členských štátov EÚ: Luxembursko, Belgicko, Rakúsko, Holandsko, Írsko, Dánsko, Malta, Portugalsko aj Španielsko. Európsky parlament tak urobí tiež, hoci je to v jeho prípade skôr rarita.

V júni 2021 až 19 členských štátov vyjadrilo hlboké znepokojenie z prijatia maďarského anti-LGBT zákona, Slovensko medzi nimi chýbalo. Namiesto jasnej reakcie na toto porušenie ľudských práv sa u nás politici a političky aj naďalej predbiehajú vo  výrokoch namierených proti LGBTI+ ľuďom, adorujú Orbána a dokonca sa pri predkladaní  zákonov netaja tým, že sa ním inšpirujú. Pridaním sa k žalobe po boku Európskej komisie a našich EÚ partnerov má premiér Heger príležitosť ukázať, že Slovensko patrí na stranu demokracie a ľudských práv. vyzýva kancelárka a podpredsedníčka hnutia Plaváková.

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Členka predsedníctva a gestorka rodovej rovnosti Beata Jurík dodáva, že sa jedná o silné politické rozhodnutie – či už zo strany EÚ inštitúcií alebo samotných členských štátov. “Je preto našou povinnosťou pridať sa k európskym partnerom a zároveň jasne odkázať Národnej rade SR, že zákony ako je ten maďarský nemajú u nás, tak ako v žiadnej krajine Európskej Únie v 21.storočí čo hľadať,” doplnila Jurík.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices