byvanie
Domácnosť, bývanie. Ilustračné PHOTO: © European Union.

Prieskum: rastúce ceny energií viedli väčšinu Európanov k zmene návykov

Viac ako polovica spotrebiteľov v Európskej únii (EÚ), na Islande a v Nórsku v reakcii na nárast cien energií reagovala zmenou ich zvykov. Až 71 percent opýtaných v rámci prieskumu o spotrebiteľských návykoch pre rok 2023, ktorého výsledky v pondelok zverejnila Európska komisia (EK), uviedlo, že prijali kroky, aby doma znížili spotrebu energie. Viac ako štvrtina využila verejné dotácie na opatrenia energetickej účinnosti a/alebo zmenila využívanie dopravy.

Štyridsaťosem percent respondentov vyjadrilo obavy o svoju schopnosť splácať účty, vrátane hypoték a dopravy do práce. Do svojich úspor siahlo 37 percent opýtaných a každý desiaty zaznamenal nárast svojich hypoték, najmä v dôsledku premenlivých úrokových sadzieb.

Veľká väčšina spotrebiteľov si myslí, že by mali osobne urobiť viac, aby prispeli k ekologickému prechodu a riešeniu klimatických zmien. Rozchádzajú sa však v tom, do akej miery vplyv tovarov a služieb na životné prostredie ovplyvnil ich výber – 43 percent napríklad uviedlo, že ich pri nákupných rozhodnutiach vôbec neovplyvňujú environmentálne obavy. Veľké rozdiely sú aj medzi sektormi, pričom na čele rebríčka sú z hľadiska dôležitosti vplyvu na životné prostredie, ktorý spotrebitelia pociťujú pri výbere, autá s 81 percentami. V porovnaní s rovnakým prieskumom z roku 2020 menej spotrebiteľov vyjadrilo svoje presvedčenie o spoľahlivosti environmentálnych tvrdení ( pokles o 5 percentuálnych bodov), čo možno pripísať vyššej úrovni povedomia o greenwashingu.

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Z hľadiska online nakupovania sú spotrebitelia čoraz viac vystavení nespravodlivým praktikám na internete. Tri najčastejšie hlásené praktiky v prieskume boli osobne cielená online reklama (76%), skrytá reklama vo výsledkoch vyhľadávania (75%) a neúprimné spotrebiteľské recenzie (69 %). Až 94 percent spotrebiteľov vyjadrilo obavy v súvislosti s reklamou na internete, pričom 70 percent sa obávalo o nevhodné využitie a zdieľanie osobných údajov, 66 percent vyjadrilo obavy pre zber online údajov a súvisiace profilovanie bez jasného vedomia alebo súhlasu a 57 percent zase v súvislosti s inštaláciou cookies.

Výsledky prieskumu prediskutujú účastníci Spotrebiteľského samitu, ktorý organizuje EK a hostiteľom bude eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Na podujatí bude viac ako 400 účastníkov. Ministri členských štátov EÚ, ktoré majú a budú mať predsedníctvo v Rade EÚ, a teda Švédsko, Španielsko, Belgicko a Maďarsko, budú diskutovať o ochrane spotrebiteľov počas kríz či budúcnosti spotrebiteľskej politiky v EÚ.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Ročné inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne sa v januári zvýšili, zatiaľ čo trojročné inflačné očakávania …

Consent choices