Víťazný tím Generácia €uro. PHOTO: NBS

12. ročník súťaže Generácia €uro pozná víťazný tím, zapojilo sa 174 tímov

  • do národného finále postúpilo päť tímov po dvoch náročných kolách
  • zvíťazil tím študentov „Školníkovci“ z Gymnázia Jura Hronca, Bratislava, s členmi Tatiana Žáková, Andrej Šimko, Tetyana Ryabtseva, Margaréta Malovcová, Lucas Iovdij pod vedením Timoteja Oršuľu.
  • druhé miesto obsadili študenti z tímu „Bitcoin nie je mena“ z Bilingválneho gymnáziua Milana Hodžu, Sučany
  • na treťom mieste sa umiestnili študenti z tímu „Generácja for int“ z Gymnázia Jura Hronca, Bratislava
  • ďalšie dve miesta obsadili študenti z Gymnázia Viliama Paulínyho-Tótha, Martin a Spojenej školy Novohradská, Bratislava

Víťazný tím „Školníkovci“ si prevezme ocenenie od prezidentky ECB Christine Lagardovej, stretne sa s expertmi ECB a víťazmi z iných krajín na podujatí Generation €uro Final Event 30. a 31. mája 2023 vo Frankfurte nad Mohanom. 

Študenti prezentovali pred odbornou porotou z NBS svoje súťažné práce na tému „Peniaze v roku 2050“. Zvolená téma súvisí s aktuálnymi výzvami, ktorým čelia národné centrálne banky v eurozóne. Na 12. ročníku súťaže Generácia €uro sa zúčastnilo 174 študentských tímov s 1193 študentmi, čo je najviac v histórii súťaže.

Informácie o súťaži Generácia €uro

Cieľom projektu Generácia €uro je zvýšiť povedomie o Európskej centrálnej banke a Eurosystéme vysvetlením ich úloh a aktivít. Je to príspevok ECB a národných centrálnych bánk k  finančnému vzdelávaniu.

Tímy študentov stredných škôl z celého Slovenska sa registrujú do súťaže  prostredníctvom internetovej stránky www.generationeuro.eu. Generácia €uro pozostáva z troch kôl. Prvým je on-line kvíz, v ktorom študenti odpovedajú na otázky týkajúce sa centrálneho bankovníctva, úloh ECB a národných centrálnych bánk Eurosystému, úlohy peňazí, cenovej stability a menovej politiky. V 2. kole súťažné tímy vypracúvajú projekty na témy z oblasti centrálneho bankovníctva, ktorých obsah aj forma môžu byť v jednotlivých krajinách eurozóny rôzne. Tretie finálové kolo pozostáva z obhajoby projektov pred odbornou porotou v Národnej banke Slovenska. Obhajoba je založená na aktívnom zapájaní študentov a diskusii s porotou, pričom sa hodnotí tak obsahová stránka, ako aj prezentačné zručnosti jednotlivých členov tímu.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

12. ročník súťaže Generácia €uro 2022/2023 v skratke:

  • 1. kolo absolvovalo 174 tímov z celého Slovenska
  • 53 najúspešnejších tímov postúpilo do 2. kola
  • 34 tímov poslalo súťažné práce (projekty) na tému „Peniaze v roku 2050“ (napr. eseje, krátke videá, piesne, básne, rozprávky, poviedky, letáky, či prezentácie)
  • 5 tímov postúpilo do národného finálového kola

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Ocenené slovenské firmy predstavia svoje kreatívne podnikanie v Bruseli

V Bratislave v Dome Európskej únie prebehlo vyhodnotenie súťaže SME Europe Awards o najinšpiratívnejší malý …

Consent choices