simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2022.

M. Šimečka: Reformy z Plánu obnovy neprechádzajú, ubližovanie ľuďom áno, je to hanba

Odmietnutie rezolúcie, ktorú Slovensku adresoval Európsky parlament po vražde Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, je veľkou hanbou. Išlo o gesto solidarity a výzvu na odmietnutie nenávisti, upozornil podpredseda EP, predseda Progresívneho Slovenska a iniciátor tejto rezolúcie Michal Šimečka.

Tento hrozný čin zasiahol ľudí na celom kontinente. Moje kolegyne a kolegovia europoslanci odkázali všetkým ľuďom na Slovensku, že nie je jediný dôvod, aby mali vo svojej vlasti menej práv len preto, koho milujú, alebo aká je ich identita. Ocenili sme jednoznačnú podpornú reakciu slovenskej verejnosti, a vyzvali slovenský parlament a vládu k tomu, aby prijali konkrétne kroky, ktoré povedú k bezpečnosti, k ukončeniu jazyka nenávisti, a k rovným právam LGBTI+ ľudí na Slovensku,” vyhlásil Šimečka s tým, že rezolúciu podporilo 447 poslancov a poslankýň z celej Európy.

Proti uzneseniu hlasovalo 87 poslancov a poslankýň z OĽaNO, Smer, Sme rodina, ĽSNS a Republika. “Táto nová koalícia nevie spolupracovať pre reformy a miliardy z Plánu obnovy. Pre urazenecké vymedzovanie sa voči EP, a zbytočné ubližovanie ľuďom, ktorí to majú tak či tak ťažké, sa však zblížia radi. Takéto kroky vôbec nie sú v EÚ bežné, a najviac mi evokujú režim Viktora Orbána. Je to veľká hanba,” uviedol Šimečka.  “Každý človek na Slovensku si zaslúži pocit bezpečia, prijatia a rovnaké práva. V tomto zápase nikdy nepoľavíme,” uzavrel šéf progresívcov.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices