Slovensky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union.

NR SR prijala uznesenie k uzneseniu Európskeho parlamentu o rastúcom počte trestných činov z nenávisti voči LGBTIQ+ osobám

Národná rada SR dnes prijala uznesenie k uzneseniu Európskeho parlamentu z 20. októbra minulého roku o rastúcom počte trestných činov z nenávisti voči LGBTIQ+ osobám v celej Európe s ohľadom na nedávnu homofóbnu vraždu na Slovensku a ku správe Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci z 27. januára 2023.

Predkladateľkami návrhu sú poslankyne hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Anna Andrejuvová a Anna Záborská. Parlament prijatím uznesenia pripomenul Európskemu parlamentu a všetkým parlamentnom členských štátov Európskej únie (EÚ), že právna úprava otázok týkajúcich sa rodinného práva s absentujúcim cezhraničným prvkom, je vo výlučnej kompetencii národných štátov – členov EÚ vrátane právnych predpisov upravujúcich otázky manželstva a oblasti zabezpečenia prístupu k vzdelávaniu. NR SR tak prijatím uznesenia považuje uznesenie Európskeho parlamentu týkajúce sa teroristického činu, ktorého obeťou boli dvaja Slováci, za uznesenie opomínajúce zásadu subsidiarity a nerešpektujúce suverenitu SR v súvisiacich oblastiach.

Prijatím uznesenia upozornil slovenský parlament Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, že primárna reakcia na teroristický čin a opatrenie prijaté po ňom spadajú pod výlučnú právomoc Slovenska. NR SR zároveň uistila Európsky parlament a ostatné členské štáty EÚ, že naša krajina považuje prístup k vzdelaniu a dodržiavania základných ľudských práv a slobôd za svoju prioritu. Parlament ďalej vyhlásil, že zodpovednosť za teroristický čin, zločiny z nenávisti, ani individuálne prejavy násilia nie je možné pripísať celej spoločnosti, ani jej politickej reprezentácii či cirkvám a verejným inštitúciám. Z uvedeného dôvodu NR SR vyhlásila, že Slovensko nesúhlasí s hodnotením situácie deklarovaným v dotknutom uznesení Európskeho parlamentu a považuje ho za nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce. Parlament zároveň vyhlásil, že spoločenský mier na Slovensku tak narúšajú necitlivé nenávistné prejavy voči menšinám, ako aj necitlivé presadzovanie ideológií, ktoré sú v rozpore s demokratickými princípmi našej krajiny a taktiež v rozpore s kultúrnym dedičstvom našich predkov, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

NR SR prijatím uznesenia zároveň uložila povinnosť predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) zaslať schválené uznesenie Európskemu parlamentu a parlamentom členských krajín Európskej únie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Vyjadrenie premiéra Fica a ministra Blanára k aktuálnemu uzneseniu Európskeho parlamentu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky odmieta vstupovanie Európskeho parlamentu do vnútropolitického diania …

Consent choices