Europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia chystá nový obchodný nástroj na ochranu EÚ pred ekonomickým vydieraním

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) a vyjednávači Rady Európskej únie (EÚ) sa zhodli na vytvorení nového nástroja na ochranu záujmov EÚ. Týmto chcú zabezpečiť ochranu pred krajinami, ktoré sa snažia ekonomicky vydierať Úniu alebo jej členské štáty. Parlament o tom informoval prostredníctvom tlačovej správy.

Spravodajca a predseda Výboru pre medzinárodný obchod Bernd Lange povedal, že nástroj má pôsobiť odstrašujúco voči nátlaku. „So širokým zoznamom protiopatrení, rámcom na získanie odškodnenia za škody, jasnými časovými harmonogramami a úzkou účasťou Parlamentu v celom procese sme blízko k dokončeniu dohody, ktorá vybaví Európsku úniu, aby sa mohla silne brániť, keď bude čeliť ekonomickému vydieraniu,“ vyhlásil nemecký europoslanec.

Nový nástroj je určený na ochranu strategických a hospodárskych záujmov EÚ. Umožní EÚ reagovať v súlade s medzinárodným právom, ak ona alebo členský štát zažije ekonomické vydieranie zo strany krajiny mimo EÚ. Hlavným cieľom nového nástroja je odradiť nečlenské krajiny EÚ od pokusov o nátlak alebo ich prinútiť zastaviť nátlak, vrátane hrozieb, a vyhnúť sa eskalácii konfliktu.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Tento krok má pozadie v nátlaku Číny na Litvu, ktorý Peking v nedávnych rokoch vyvíjal v reakcii na politické rozhodnutia Vilniusu. Európsky parlament v niekoľkých rezolúciách odsúdil toto čínske konanie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Komisia vyplatila prvú podporu vo výške 4,5 miliardy eur v rámci nového Nástroja EÚ pre …

Consent choices