Generálny riaditeľ útvaru Komisie zodpovedného za politiku EÚ v oblasti mobility a dopravy Henrik Hololei. PHOTO: © European Union 2018 - Source : EP

Bezplatné lety predstaviteľa EÚ pre dopravu do Kataru začal vyšetrovať aj OLAF

Vysoký predstaviteľ Európskej únie (EÚ) pre dopravu, ktorý prijal letenky a ubytovanie zadarmo v Katare, čelí novému vyšetrovaniu Únie. Ako referuje web politico.eu, prípadom sa začal zaoberať aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). „Môžeme potvrdiť, že OLAF začal vyšetrovanie tejto záležitosti,“ uviedla agentúra.

Generálny riaditeľ útvaru Komisie zodpovedného za politiku EÚ v oblasti mobility a dopravy Henrik Hololei v rokoch 2015 až 2021 podľa informácií webu Politico deväťkrát zadarmo cestoval s Qatar Airways, pričom dva lety mu zaplatil Katar a ďalšie lobistické skupiny alebo organizátori konferencií. Výlety sa uskutočnili v čase, keď sa útvar, známy aj ako DG MOVE, podieľal na rokovaniach o európsko-katarskej dohode o leteckej preprave, ktorú podpísali 18. októbra 2021. Hololei sa síce na rokovaniach nezúčastňoval, no viedol úrad, ktorý ich vykonával.

Komisia v tejto súvislosti začala vyšetrovanie, ktoré má odhaliť, či jeho konanie nepredstavuje konflikt záujmov. Toto vyšetrovanie k dnešnému dňu ešte stále pokračuje. AP zároveň pripomína, že najvyšší predstavitelia Komisie si sami schvaľujú cestovné výdavky a nevyžaduje sa žiadna kontrola. Problém s Hololeiovým cestovaním zadarmo vyšiel najavo štyri mesiace po tom, ako obvinili štyri osoby z korupcie, prania špinavých peňazí a členstva v zločineckej organizácii za údajné prijímanie úplatkov od katarských a marockých predstaviteľov s cieľom ovplyvniť dianie v Európskom parlamente.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Obe krajiny odmietajú, že by boli do škandálu zapletené, ale europarlament až do ukončenia vyšetrovania pozastavil prácu na všetkých spisoch týkajúcich sa Kataru, vrátane dohody o zmiernení vízových obmedzení pre niektorých katarských občanov. Medzi Hololeiovým konaním a korupčným škandálom v europarlamente nenašli súvislosť, no vyšlo najavo v čase, keď sa Únia spamätáva zo škandálu nazývaného Qatargate.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Čína vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskej komisie (EK), ktorá začala vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. …

Consent choices